maanantai 25. tammikuuta 2021

Tomaattikaappi - DIY

Innostuun kesällä tuunaamahan tämän tuvan vanhoja klasia oikee urakalla. Tein ensimmääsenä valamihiksi pikkukasvari/lyhyryn ja sitte terassin lasituksen. Mutta tomaattikaappi venyy koko kesän kestäväksi rojektiksi.

10.4.2020.
Täs nuata klasia jo alustavasti asettelin ja pyärittelin. Silloon viälä oletin, että äkkiääkös tuan teen, mutta pyäriin muiren töiren kimpus,  surin ja vasaran kans niin ahanahasti, että tämä rojekti kärsii ja tulihan siinä taas nuata kinkkisiä teknisiä juttuja, mitä piti enemmä miättiä.

5.5.2020
Sain ny kuitenki pesut, hionnat ja uuret pinnat sutaastua.

Ja löyrin siihen kaupasta valamihin, kevyemmän, kennolevyyllä varustetun kannen. 

29.5.2020.
Aikani jahkaaltuani, huamasin, että olin syksyllä iskeny riskipenkkihin keväälliset Tetet. No, tomaatit sai viälä orottaa.

7.6.2020.
Ja kuinka ollakkaa, tuli myrsky ja tuhos mun korttitaloon. En ollu ensimmäästäkää ruuvvia viälä laittanu. Klasit säilyyvät kyllä kaikki ehejinä, mutta kennolevyt ei kestäny. Ostinki siihen muavipleksit.

8.6.2020. Vasemmalla eres kaks kääpiötomaattia, muut 'Maja'-pensastomaattia. Oikias reunas kaks kurkkua. Kuva on yhyristetty kaharesta kuvasta. Alareuna on oikiasti suara.
Sitte meni hermo ja verin narsissit pois. Istutin tomaatin taimet (7kpl)ja ostetut kurkuntaimet (2kpl) jo paikallensa.  VIRHE!  Tomaattikaapin ala on 0.80m x 1.60m. Kaappi tuli ihan liian täytehen. Sen huamasin sitte myähemmin.

Öisin oli viälä aika vilipoosta ja harsolle oli käyttyä.

18.6.2020.
Sain viimmeen kyhättyä jonkullaasen tukirakenteen, millä sain pirettyä klasit paikallansa. 

Tomaattikaappi on vaan 50cm korkia, mutta multapinta on n.15 alempana., joten kasvukorkeutta on 65-70cm. Kaappi jää niin matalalle, ettei se peitä näkymiä.

22.6.2020.
Sitte oli kannen/kansien kiinnityksen aika. Olin ostanu lavakaulukselle tarkootetun kannen ja toisen kannen, mikä oli pualet piänempi. Kannet ei menny kuitenkaa tasan seinien kans. Menivät joko 10cm päällekkäin tai 10cm yli. Ja sehän ei käyny.

Ja seki rupes ärsyttämähän, että piänemmäs kannes oli viälä kennolevy. Ratkaasu oli, että ku kavennin piänempää kantta 10cm ja ku jouruun sen purkaa, sahasin siihen kirkkahan pleksilasin. 

12.7.2020.
Kannesta tuli sopivan kokoone, kevyt ja kirkkahilla muaviklasiilla varustettu. Tuuletus hoituu näin.....

                                                                    .......tai näin......

                                                                      .......tai näin.

19.8.2020. Isoomman kannen haat o viäläki laittamata. Jos ens kesänä.
                          
Sen opiin, etten laita kurkkuja tuanne enää. Ne meinas valloottaa koko kaapin. Ne ryäppys ovestaki pihalle. Kurkkuja tuli, liikaaki. Enkä laita tomaattiakaa nua montaa, en ainakaa minitomaattia. Ne hukkuuvat tuanne ihan täysin, vaikka kastelu ja muu hoito jäi taas retuperälle. Tomaattiaki sain, mutta suurin osa jäi vihereiksi. Joitaki kypsytin sisällä, mutta enemmänki olis voinu. Ny on taas palio viisahampi ja kohta saa teherä uuren yrityksen.

Mukavaa tammikuun viimmeestä viikkua!

28 kommenttia:

 1. Vanhoista laseista saakin mainion ansarin kasveille. Sinulta homma kuin homma hoituu. Hyvä sinä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ny eres jotaki kyhättävä tomaatiille, ku ei sitä oikiaa kasvaria oo. Parempi tuaki, ku ei mitää. Ei ny iha....
   Kiitos :)

   Poista
 2. Vanhoista ikkunoista saa vaikka mitä kivaa. Meilläkin on niitä vielä varastossa jemmassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saaki. Sitä tiärä mitä teki viälä niistä keksittä :)

   Poista
 3. Onpas ihana tomaattikaappi! Itsekin olen hieman haaveillut tuon tyyppisestä, itsellä kun ei täällä Seinäjoella oikein viime kesänä pihalla tomaatit lähteneet kasvamaan. Tosin tänä kesänä olisi tarkoitus laittaa terassilasitus, joten terassilla voisi sen avulla kyllä lämpötilat nousta tarpeeksi korkeiksi. Hyvä tietää, että kurkku tarvitsee paljon tilaa, sitäkin olisi nimittäin kiva kasvatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lasitetulla terassilla tomaatit ja kurkut kasvaavat ihan kohisten :)

   Poista
 4. Näppärän kasvutilan olet tehnyt. Me teimme sellaisen pikkumökin seinään yhtenä vuotena ikkunalaseista ja eteen muovi. Tomaatteja oli muutamia säkissä ja hiton hyvin kasvoivat ja tomaatteja tuli kivasti. Nyt odotan edelleen kasvihuonetta mikä ei tule kyllä tänäkään vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattien kasvatukses kaikki keinot pitää ottaa käyttöhön. Sitä oikiaa kasvihuanesta mäki viälä orotan :)

   Poista
 5. Näppärä pienoiskasvihuone ja hauskoja tapoja järjestää tuuletus. Uskon kyllä, että tuli ahdasta - Kurkku vie isossakin kasvihuoneessa aikamoisen tilan, vaikka sen voi sitoa ylös kattoon. parempi on varmaan jättää tämä pensastomaateille, saa napostella pieniä herkkuja :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuli sellaane monitoimikaappi :) Soli ihan järkkyä sekametelisoppaa :( Joo, ny keväällä vaan muutamia pensastomaattia. Etehen ehkä jotaki pikaasta.

   Poista
 6. Pätevä ratkaisu, jolle varmasti löytyy käyttöä mahdollisen kasvihuoneen hankinnan jälkeenkin. Vaikka tuonne ei kurkkuja laittaisikaan, monta muuta ehdokasta löytyy. Tuohan voisi olla myös taimikasvattamo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus sattuus sellaane tuuri, että sen kasvarin saisin, nii tuas vois kuitenki nuata matalempia tomaattia kasvattaa jatkoski ja väliihin mahtuu alakukesästä taimipöttiä :)

   Poista
 7. Kiva pikkuruinen kaappikasvari, varmasti edistää monen kasvin kasvuunlähtöä ja anta suojaa ja lämpöä. Ja miten moninaisesti hoituu tuuletuskin:) Näppärä keksintö hyödyntää vanhat lasit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuli ihan passelin kokoone. On kasviilla eres joku suaja. Jotaki nuasta klasiista piti keksiä, ku niitä omis nurkiis pyärii.

   Poista
 8. Kivannäköinen tomaattihuone, ja tuuletussysteemit ovat kivan moninaiset:)
  Kyllä tuolla on tomaattien ja kurkkujen kelvannut kasvaa, ja ovatkin kasvaneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sais vaan ne haat ruuvvattua. Vois ruuvvimensselille löytyä muuta hommaa. Kasvoovat iha liikaaki :)

   Poista
 9. Onpa hyvä pienoiskasvari tomaateille ja kurkuille, ja ainakin ovat kasvit siellä viihtyneet, kun ovat oikein ulos pyrkineet :)
  Mukavaa, että kirjoitit myös projektin varrella tulleista opeista - koska sitähän se aina on, jostain täytyy aloittaa ja sitten oppia matkan varrella :) Ensi kesänä on sitten paljon paremmat valmiudet kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aharasta tuli :D En ainakaa tuki sitä liian täytöhön. Kurkut pitää jättää taivasalle.

   Poista
 10. Oikein näppärä kaappi siitä tulikin, vaikka vähän säätöä vaatikin.
  Kasvitkin näkyivät hyvin viihtyvän, kun ihan ulos asti ryöppyävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, etten mitää saa tehtyä suunnitelmien mukahan. Aina on jotaki ylimääräästä/orottamatonta säätyä. Normaaliahan se kuitenki taitaa olla. Mutta kasvit tykkäs :)

   Poista
 11. Tuo viimeinen kuva on kyllä hauska! Kurkku lähtenyt maailmanvalloitukselle :D Näppärä kaappi ja erinomaista kierrätystä. Onneksi ikkunalasit eivät menneet sirpaleiksi tuossa alkukesän myrskyssä. Siinä sitä olisi ollut siivoamista ja vaivaa, kun olisi pitänyt uudet lasit laittaa. Mukavaa tammikuun viimeistä viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkuulla oli kyllä kova kasvuvoima.
   Onneksi klasit pysyyvät ehejinä. Tiärän kyllä mitä lasinpalojen kerääminen nurmikolta on. Terassin ensimmääne isoo klasi meni nimittäin ihan tuhannen palooksi. Laitoon sen viisauksissani kuivamahan omenapuuta vasten. Ei eres tuullu, mutta ku tulin askarehilta oli klasi maas hajalla. Syytän naapurin kissiä, mikä asuu kesän puutarhas/terassilla ja puski ittiänsä joka paikkahan. Jäi tämä kohta pois terassin klasitustekstistä :)

   Poista
 12. Kun on taitava, niin saa paljon kivaa ja kaunista aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tykkään käsillä tekemisestä. Tällä hetkellä melekee kaikki liittyy jollaki lailla puutarhahan.

   Poista
 13. Eikös se tuokin vanhojen ikkunoitten käyttö oo sitä kiertotaloutta, mistä nyt puhutaan. Ahasta voipi tulla, matalille tomateille, unelma paikka! Oot sie kyllä kekseliäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oon ymmärtäny :) Joo, liika o liikaa. Piänemmällä määrällä toimii varmasti paremmi. Olisin halunnu teherä tomaattikaapin seinäversiona, muttaku sopivia senäpaikkoja ei oikee oo. Ja tuahon en peltomaisemien takia mitää korkiaa halunnu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...