sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Hei, hei tammikuu ja ensimmääset kylyvöt

Sitei oo tammikuuta enää kovin palio jälijellä. Aika talavinen kuu on ollu. Onneksi kovia pakkaaspäiviä ei oo ollu ku muutamia. Muina päivinä lukemat on ollu ihan siärettäviä. Plussakeliä ei oo ollu paria päivää enempää, eikä silloonkaa lumen pinta palio puronnu.  

31.1.2021.
Lunta on tullu pikku hilijaa lisää. Ny muutamana päivänä on satanu ihan hilijalleen, etton lunta ny joka paikas. Tästä kuvasta näköö, kuinka tuuli on kinostanu aitauksen täytöhön lunta. Onneksi lunta on kaikkien muirenki penkkien päällä, koska pakkaasten on povattu jatkuvan koko helemikuun.

                          
Kärhötuet näyttäävät talavellaki ihan kivoolta. Havujen päältä pitää käyrä pökkimäs lumet pois, etteivät repee tai katkee. 

Lunta on ny niin palio, että jäniksillä rupiaa olemahan vaikeuksia löytää ruakaa. No, sitähän löytyy hualimattoman puutarhurin pihasta. Alvar-pensasmustikkaa on pikkuusen typistelty. Omenapuun allaki oli istuttu tovi jos toinenki, mutten mä siitä mitään piittaa. Näille pitää kuitenki heittää joku suaja päälle, ennenku tapahtuu enempää vahinkua.

31.1.2021 itäny 17/24.
Sitte mukavempihin uutisihin, tammikuun kylyvööhin. Alootin kylyvöt tiätenki perinteesesti kelloköynnöksillä. Mullon ollu kelloköynnöksen itämisen kans muutaman vuaren melekee ylivoimaasia ongelmia. Ny non ratkaastu. Ennen liotin siämeniä, joskus kellonki ympäri ja laitoon ne sitte kuumalle pesuhuanehen laattialle. VÄÄRIN!  Vuasi sitte kokeelin ensimmäästä kertaa sammalnappia ja ne pelas paremmi, vaikken silloonkaa saanu ku kaks kelloköynnöstä päähän asti. 

21.1.2021 painoon liottamattomat siämenet, kaks siämentä joka nappihin niin, että siämenen toinen reuna näkyy.  Ei menny ku pari päivää,  ku ensimmääne rupes tyäntämähän juurta. Ny näkyy elämää jo 17/24 siämenestä. Nämon ollu vintillä kasvivalon alla, kansi päällä.

Toisen kelloköynnössatsin laitoon hajakylyvönä taimimultahan, keittiön klasille, kukkapöyrälle. Sirottelin vaan siämenet PINTAHAN ja pirin sumuttelemalla siämenet kosteena, muavipussin sisällä. Tällä hetkellä 16 on elämää.  Kaikkiastansa yli kolomeskymmenes. No, sitähän ei viälä tiärä kuinka näiren käy, mutta toivottavasti saan enemmä ku kaks tainta!

Keijunmekon siämenkotia ja siämeniä 21.1.2021.
Toinen kylyvettävä oli keijunmekko. Sain kesällä kolome tainta ensimmääsen kerran kukkiviksi asti. Toin ne sisälle syksyllä, ku näkyy olevan muutama siämenkota tekeellä. Ny oli muka siämeniäki sisällä.

Ensimmääset keijunmekkojen koukut 31.1.2021.
Murustin siämenkorat sammalnappien päälle 21.1.2021 ja tänään näin ensimmääset elonmerkit. Joka napin pinnalla on mikroskooppisen piäniä koukkuja enemmän ku yks. Uskokaa tai äläkää, mutta on niitä.

                          
Koska en tiänny, onko siämenet itäviä, päätin pätkäästä yhyren elävältä näyttävän verson......

...ja laittaa ne taimimultahan juurtumahan, vintin lampun alle. Yhyres näkyy jo uusia leherenalakuja.

                          
Kolomannen kasvatusprojektin alootin rönsyorvokilla. Son vintis talavehtimas, mutta rupes näyttämähän aika surkialta. On päässy kuivamahan  monet kerrat.

                          
Täytin rasian mullalla. Alle kukkamultaa ja pinnalle taimimultaa. Sitte rönsyorvokkiruukku viärelle ja kiaputin rönsyjä rasiahan ja painoja päälle. Rönsyt o viälä kiinni emokasvis. Tänään näytti jo kasvavan uusia lehtiä. Tairan teherä viälä toisenki rasiallisen, että rönsyorvokki säilyys hengis. Siton aika harvoon saatavilla. On näiren kasvatusten kans taas niin mukava touhata. Jos kesä tulis pikkuusen nopiempaa.

24.9.2020.
                          
Keijunmekko ja rönsyorvokki terassilla, seinänviäres. Oli turhan varioonen paikka ja tiätenki kastelu oli taas mitä sattuu. Jos ens kesänä ryhyristäytyys täski kohtaa. Ookko jo taimikasvatuksen aloottanu?

Ihanaa helemikuuta!

22 kommenttia:

 1. Siellä ovat taimikasvatukset jo hienossa vauhdissa. Hyvin ovat kelloköynnöksesi itäneet! Täällä on vielä hiljaista kylvöjen osalta, yritän malttaa vielä, sillä valoa ja esikasvatustilaa on niukasti.
  Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikasvatukset näyttäävät tänä vuatena saavan erityysen hyvän aluun. Olin ihan äimänä, ku näin ensimmääset elonmerkit nii pian. Mullon hyvin tilaa vintis ja kaks lamppua apuna.

   Poista
 2. Hurjasti on kelloköynnöksiä tulossa! Toivotaan onnea kasvatuksille. Mie en oo nähny tuommosta rönsyorvokkii, ootko siemenestä kasvattanu alunpittein? Kylyvetty on meilläkin ensimmäiset, orvokit ja salkoruusu joka muutamaan päivään iti. Toivottavasti hengissä ovat vielä keväälläkin!
  Mukavoo helemikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monien erellisten vuasien verran. Kiitos :) Ostin sen, mutten enää muista mistä. Torennäköösesti jostaki taimitarhalta. Puutarhamessuulla oon sitä nähäny ennemmin. Sullaki kylyvöt jo hyväs aluus. Varmasti onnistuuvat. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Hyvin onnistuit siemenkylvöjen ja taivukkaiden kanssa. Minulla saattavat kelloköynnökset jäädä tältä keväältä kylvämättä. Taimikasvatus onnistui viime vuonna sinänsä hyvin ja köynnökset kasvoivat rehevinä, mutta kukinta oli hyvin vaatimaton.
  Ihanaa helmikuuta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onni jatkuus. Viälä voi mennä piälehen moni asia. Kukinta ei useenkaa kovin runsasta ookkaa. Varsinkaa jos vertaa niihin sun kärhööhin :) Kiitos!

   Poista
 4. Hienoa, että kylvökset ovat alkaneet itää. Taivukkaatkin jo kasvussa, mainiota.
  Kylvin eilen toisen satsin kelloköynnöksiä, kun 23.1. kylvetyissä ei näy eloa. En ole enää liottanut siemeniä ja hyvin ne itivät liottamatta viime keväänäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva ku ny tuntuu itämiset onnistuvan. Köynnöksille on tänä kesänä tilausta, flikan häiren takia. Mun kelloköynnösten siämenet on hukkunu ja märäntynehet monta kertaa liotuksen seurauksena. Kauvan meni, ennenku tajusin vaihtaa taktiikkaa. Toivottavasti sulla nousoo molemmista kylyvöksistä monta tainta.

   Poista
  2. Aiotko koristaa juhlapaikkaa köynnöksillä? Hyvä idea kasvattaa kukat itse. Sinulla kun on esteettinen silmäkin hallussa.

   Poista
  3. Ja kaikilla muillaki kukilla. Siksi pitääki yrittää olla tänä keväänä tarkempi kasvatuksien kans. Kiitos :)

   Poista
 5. Hyvät itämisprosentit on nyt noissa kelloköynnöksissäsi ja ilmeisesti myös keijunmekoissa, vaikka kuvasta ei taimia erotakaan. Uskon kyllä, että niitä siellä on, kun muistan vielä omat viimevuotiset keijunmekkokylvökseni. Talvetettavat kasvisi näyttävät myös hyviltä ajankohtaan nähden. Nythän kaikki taitavat olla surkeimmillaan, kun valon määrä vasta alkaa lisääntyä. Kasvattelun iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itämisprosentti on meikälääsen mittapuulla ennennäkemättömän korkia. Suarastansa häikääsevä :D Keijunmekot on kyllä niin keijukaasmaasia, ettei niitä meinaa millään nähärä. Ny on päivät jo senverran pirenny, että osas talavetettavia o jo kasvun merkkiä. Kiitos, samoon :)

   Poista
 6. Laitoitko Keijunmekotkin jo kasvamaan. Täytyypä tsempata itseänikin kun aina menee niin myöhäiseen että kukkivat vasta myöhemmin syksyllä. Viime marraskuulle asti kukkivat seinäamppelissa ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoon. Kasvu on niillä niin tuskastuttavan hirasta.

   Poista
 7. Onpas hyvin itäneet siemenet. eilen kävin peittelemässä herkkiä kasveja paremmin lumen alle, magnolialle oikein kunnon keron lunta ettei jäädy. meillä mustikat ovat jänisten suurinta herkkua, pieninkin verkkojen ympärillä oleva vesa syödä nykerretään ja jos ei ole verkkoa niin kaluavat esiin lumenkin alta syötäväksi kelpaavat osat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin :) Toivottavasti magnoolia tarkenoo.
   Aijai, ens hätihin heittelin mustikoolle vaan lisää lunta päälle. Ei taira olla pitkäikääne suaja.

   Poista
 8. Sinähän olet nyt hyvässä vauhdissa! Olet saanut hurjasti pikkualkuja näkymään, toivotaan niille kaikille hyvää kasvua!
  Olen samaa mieltä tuosta sinun kärhötuesta - sopii kauniisti myös talviseen maisemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ennennäkemättömäs :) Kiitos!
   Varsinki nua kiamuraaset o kivan näköösiä.

   Poista
 9. Rönsyorvokki onkin mulle ihan uusi tuttavuus! Pitäisikin alkaa hyötykasvien lisäksi nyt miettimään noita kylmäkäsitelyäviä perennansiemeniä sinne kylmäkäsittelyyn. Ajatukset on vallan syömäpuolessa 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonki aika harvinaanen. Ei kuulu joka kesäkukkataimistojenkaa valikoomihin. Sun ajatukset onki hyäryllises puales. Mäku kasvatan enimmäkseen kesäkukkia :)

   Poista
 10. Upeaa itämistä. Katselin että olit laittanut tuon kelloköynnöksen siemenen pystyyn itämään. Siinä oli varmasti se taika. Todella kiinnostava tuo sinun rönsyorvokkisi. Minä en ole koskaan kuullutkaan tällaisesta. Hyvin olet saanut myös sen talvetettua samoin keijunmekon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ennenkuulumatonta meikälääsen kohoralla. Toises on pystys ja toises kylyvökses o siämen lappeellaan. Iti molemmilla tyyliillä yhtä hyvin. Tämon mun toinen rönsyorvokki. Ensimmäästä en saanu talavetettua. Muistaakseni vein silloon kellarihin. Ny on ollu vintillä. Leikkasin keijunmekon emätaimet tapille. Saa nähärä lähtöökö siitä enää. Mutta onneksi näyttää muut keinot tuattavan uuret taimet.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...