torstai 30. kesäkuuta 2022

Juhannuskiarroksen toinen osa

 Vaikka juhannus tuli ja meniki jo aijat sitte, julukaasen lupaamani kakkososan. Pikkuusen taas venähti. On nii kuuma, että tuntuu kaikki mehut nousevan höyrynä taivahan tuulihin. Ollahan me toki paalattuki.

Iltapäiväauringon pualelta ensimmääsen kuvan napsaasin keittiön klasin läpitte, aitauksesta. Vasemmas alanurkas o hurmehappomarja 'Admiration', kukkivan atsaleean nimi on 'Adalmina' ja punaasen keijunkukan nimiä en tiärä. Voi olla 'Hans'ki tai sitte jotaki vanhempaa kantaa (anopilta saatu).
Maastooruun kinttupoluulle. Isorikko alootti valakoosen huntumaasen kukintansa. 
Poluullon pikkuusen ongelmia. Kasvaa turhan isokookoosia rikkaruahoja, hohtopiikkiputken siämentaimia.  On pakko katkaasta ennen avoomia. Siitei kukaa pääse ohitte iliman raapooksia. On muuten toooosi terävät ku kukinta rupiaa olemahan valamis. Ja talavi vei penkistä komiat maksaruahot. Ei ollu palio lunta seinänviäres.
Kuva portin kautta mäntykulumahan.
Ja tarkennettuna kauemmas.
Ja sitte kuva mäntykuluman loppupäästä, mikä jäi erellises kuvas juhannusruusun taa.
Sitte hypätähän naapurin nurmikolle.  Oon trimmerööny ojaa ja keväällä leikkasin tapille koko hanhikkiairanteen. Oli jo nii risuune ja epätasaane ilimestys. 
Kamera siirtyy pikkuusen erellisestä oikialle. Palmu-köynnöstukia pitkin kiipii köynnösukonhatut.
Ja siitä viälä enemmä oikialle kasvaavat varijolilijat ja marhanlilijat.
Äskeesen kuvan takana näkyy pohojoospenkki tai -pääty, miksi sitä milloonki tuloo kutsuttua. 
Siäläki on vähä suurempi ongelmakohta. Mariakuusi on ruskonnu jo muutaman vuaren ja ny son tainnu tulla tiänsä päähän. Mullon siihe jo uus suunnitelma.
Tiältä kuvattuna syreenin latvat ja sen takana näkyy aurinkoläikäs sinisen alappikärhön korkiimmat versot.
Tiänviäres o aika kukkimaton aika. Härkki alootteloo, samoon valakooset laukat.
Päätetähän tämä raportti tuaksumataran valakoosehen kukkamerehen. Siinon aivan sanoonkuvaamaton tuaksu. Ihanan viano, mutta tunnistettava. Tualta seasta yrittää puntata ittiänsä ylähän kärhö 'Prinssi Charles'. 'Julia Correvon' pitää kait huilivuaren, ku ei piikin piikkiä näy. 

Son sitte tänää kesäkuun viimmeene päivä. Äkkiää se meni.  Kuun loppupuali on ollu kyllä niiiiin helteene, ettei oo kenenkää tarvinnu taukata kylymän kans. Onneksi on välillä satanu, jotta kasvit ainaki tällä hetkellä kukoostaavat  ja kasvaavat kohiste. Kärhökki tyäntäävät jo nuppuja, ihanaa!

Mukavaa kesäkuun viimmeestä päivää!

14 kommenttia:

 1. Kiva juhannuskierros. Nyt kova helle panee kyllä puutarhurinkin vetäytymään kiltisti varjoon, ainakin ihan kuumimpaan aikaan. Aamuin ja illoin sentään saa välttämättömät työt tehtyä. Talvi oli paha osalle havuja ja ne saivat vioituksia meilläkin. Kärhöistä muutama on ainakin toistaiseksi jäänyt myös nousematta, mutta suurin osa on hyvässä kasvuvauhdissa. Omoshiro aukaisi jo runsas viikko sitten ensimmäisen kukkansa ja nyt on muutama muukin nuppu avautunut. Nuppuja on myös samassa salossa vierekkäin kasvavissa kärhöissä. 'The President' ja 'Niobe'.
  Mukavaa alkavaa heinäkuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo kyllä mitää suurempia hommia huvittanu eikä jaksanu teherä. Hiki virtaa pelekästä ajattelusta. Tuasta mariakuusesta oon leikannu pari ihan ruskiaa oksaa parin vuaren aikana. Joku tauti taitaa olla. Vuasia sitte, tiänviären rohtokataja koki saman kohtalon. Aika hyvin on kärhöt ottanu kiinni kevään myähääsen kasvuhunlähärön, muttei mulla ykskää viälä kuki. Ihana, että sullon jo joku kukas. Kiitos, samoon:)

   Poista
 2. Harmi maksaruohojasi, mutta aina välillä tulee menetyksiä! Jahah, nähtäväksi jää mitä olet suunnitellut marjakuusen tilalle. Mulla on kaks isoo palloo tuossa etupihalla sitä, muutama kuiva kohta tulee alkukesästä niihin, mutta sitte ne virkoo.
  Pohjospäädystä tykkään kovasti ja samoin alkupuolen keijunkukista. Saattavat olla Hansia vai olisivatko sittenkin hiemen tummempia? Komia piha sulla on joka tapauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, non kasvanu enne tuas tosi hyvin. Yksittääsiä katuamisia tuloo joka vuasi. Niiren tilalle tuloo piänen tuumaalun jäläkehen jotaki uutta. Piäniä ruskeeta läikkiä tuloo havuuhin useenki, mutta useen ne koriaantuvat ittellänsä.
   Pohojoospäätyhyn oon teheny lähes joka vuasi jotaki muutoksia, mutten viäläkää oo ihan tyytyvääne. On aika varioosa ja kuiva paikka. Korkia tupa torppaa tehokkahasti useen lakialta tuulenkans tulevat sateet ja suuri sembra toisesta suunnasta tulevat. Tuata keijunkukkaa o täs kyläs melekee joka pihas. Komiasti kukkii oli nimi mikä hyvänsä. Kiitos :)

   Poista
 3. Ihmettelin mikä ihmeen mariankuusi kunnes tajusin, että marjakuusi :D Rakastan tätä sinun murrettasi! Maksaruohoista osa kärsi minullakin talvesta osa taas kasvaa kohisten. Tuoksumataraa himoittaisi saada puutarhaan mutta se taitaa olla aika leviäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, taitaa murre teherä joskus tepposia :D Tuaksumatara on torella kova leviäjä. Siton pakko rajoottaa joka vuasi, muuten valtaa koko penkin.

   Poista
 4. Puutarhassasi näyttää niin rehevälle ja runsaalle. Isorikko ja taustan keijunkukka (?) näyttävät todella hienoilta yhdessä. Olen tässä pari päivää katsonut muutamaa kukkapenkkiäni ja mietin, miksi ihmeessä lähdin jo tänä vuonna avoimiin. Ennen lemmikkien kitkemistä näytti hyvälle, mutta heti kun ne oli revitty pois, alkoi aukkopaikkoja paljastua enemmän kuin olisin kaivannut :D Talvitappioita tuli siis sittenkin täälläkin, vaikkakaan ei mitään arvokasta. Pitää vähän käyttää luovuutta, että saa pahimmat kohdat vähän rehevämmän näköiseksi.
  Mitähän keksit marjakuusen tilalle? Uusia kärhöjä kenties? Mukavaa heinäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa on istutettu jo kohta 20 vuatta sitte, että seas on vanhoja kasvia. Alakukesä on ollu meillä aika sateene, joten perennakki o reheviä. Hellekausikaa oo pahemmi vaikuttanu. Tumma keijunkukka on 'Obsidan'. Penkit kerkiää viälä rehevöötyä avoomiihin mennes. Älä ressaa :)
   Sen sanon, ettei tuu päätyhyn kärhyä, on liian pimiä paikka. Siälä yks piäni kärhön verso yrittää kasvaa. Kiitos, samoon :)

   Poista
 5. Ja nyt odotellaan mielenkiinnolla mitä marjakuusen tilalle.

  VastaaPoista
 6. Kiva kierros. Harmi näitä talvituhoja. Minulta ei mennyt talven myötä paljonkaan kasveja joitakin laukkoja ja syksyllä istuttamia ruusuja ja pari pionia ei kukkinut mutta syy siihen voi olla muukin. Yhdessä luumupuun haarassa on kuivumisen merkkejä. Joitakin siirtoja pitäisi tehdä mutta inspiraatio puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talavituhot o harmillisia tai mistä sitä aina tiätää miksi joku katuaa tai muuten kronuu. Onneksi talavi oli kuitenki aika suasiolline. Avoomiihin osallistumine o tuanu mulle kummasti inspiraatiota, vaikka talavella tuntuu ettei mikää kiinnosta, puutarhatyäkkää.

   Poista
 7. Ihana metallikoriste tuossa viimeisessä kuvassa!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...